JAVNA PRIZNANJA OPĆINE BRINJE

  • JAVNA PRIZNANJA OPĆINE BRINJE

Povodom obilježavanja dana Općine Brinje, a na prijedlog Općinskog načelnika, Općinsko vijeće donijelo je Odluku o dodjeli Javnih priznanja Općine Brinje u obliku – POVELJE – za izuzetan doprinos u stvaralaštvu i razvitku Općine Brinje.

Tako je ove godine na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Brinje 14. kolovoza 2015. godine Javno priznanje Općine Brinje – POVELJA – dodijeljeno:

MILJENKU BALENU, ratnom zapovjedniku 138. brigade Hrvatske vojske za osobite zasluge u Domovinskom ratu. 138. brigada HV ustrojena je 28.10.1991. godine u Delnicama, a brigadir Miljenko Balen postaje njenim zapovjednikom 01.04.1992. godine. Brigada je provela dugih pet godina na ličkoj bojišnici, od 19.12.1991. do 1995. godine. Nakon što je 2007. godine osnovan klub 138. brigade, Miljenko Balen jedan je od vodećih članova te sudjeluje u organizaciji auto moto relija „Putevima 138. Brigade HV“ koji se vozi već devetu godinu za redom, od Delnica do Brinja, a u prigodi obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Osim toga, brigadir Miljenko Balen koautor je monografije „138.brigada HV - Goranski risovi 1992-1995.“.

ANDREI GALETIĆ, za postignute vrhunske sportske rezultate te promicanje vrijednosti sporta i zdravog načina života među mladima na području općine Brinje. Rođena je 08.03.1999. godine u Ogulinu i trenutno pohađa Srednju školu u Otočcu. Članica je TKD „Brinje“, a sa taekwondo-om se bavi od 5. razreda osnovne škole. Nositeljica je crnog pojasa, 1.dan. U proteklih šest godina, koliko se bavi ovim sportom, postigla je zavidne rezultate od kojih se izdvaja osvajanje čak 34 medalje, i to 11 zlatnih, 11 srebrnih, 12 bronci te osvajanje jednog pehara. Ove jeseni je na Juniorskom prvenstvu Hrvatske osvojila odlično 2. mjesto i srebrnu medalju. Andrea Galetić je izuzetno darovita sportašica i trenutno je u našoj županiji jedna od troje kategoriziranih sportaša od strane Hrvatskog olimpijskog odbora.

GORANU FUMIĆU, za izuzetan doprinos u razvoju poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje na području općine Brinje. Goran Fumić bavi se intenzivno poljoprivredom i poljoprivrednom proizvodnjom preko 15 godina. Trenutno na svom gospodarstvu ima 30 krava, od toga 20 grla u proizvodnji, a ostatak je telad. Ove godine je uložio preko 100.000 kn vlastitih sredstava samo u izgradnju silosa za skladištenje hrane. Cilj mu je svake godine povećavati proizvodnju i širiti djelatnost pa je tako u prošloj godini proizveo preko 80.000 litara mlijeka dok ove godine planira proizvesti 100.000 litara.

Tvrtci MILLEM INŽINJERING d.o.o., za osobite zasluge u poticanju zapošljavanja domicilnog stanovništva, investiranje na području općine Brinje i rad na promidžbi brinjskog kraja. Tvrtka „Millem Inžinjering“ d.o.o. bavi se proizvodnjom kamenih agregata, betonskih mješavina, asfaltnih masa, a proizvodnju obavlja u vlastitom kamenolomu koji se nalazi u Žutoj Lokvi. Kamenolom posluje pozitivno već duži niz godina uz konstantno ulaganje u proizvodnu infrastrukturu, znanje te uz dobivene certifikate svih svojih proizvoda po europskim normama. Godine 2014. izgradili su i pustili u rad dva hotela „Lika Sjever“ i „Lika Jug“ na lokaciji odmorište Brinje sjever i odmorište Brinje jug, na autocesti A1 Zagreb-Split. Kapacitet svakog objekta je 11 visoko kategoriziranih soba, 4 zvjezdice, ima 240 sjedećih mjesta u restoranu te 160 mjesta na vanjskoj terasi. Broj novozaposlenih radnika u objektima „Lika Sjever i Lika Jug“ je 57 radnika. Do sada su poslovali sa svim vodećim tvrtkama u regiji, ali i brojnim tvrtkama iz inozemstva i nalaze se u 100 postotnom privatnom vlasništvu. Tvrtka ima u planu daljnje ulaganje u razvoj i proširenje svoje ponude u objektima i van njih, ali i u proizvodnju na Žutoj Lokvi.

ZAKLADI „KAJO DADIĆ“ SPLIT
, za razvoj filantropije i civilnog društva te poticanje volonterstva u općini Brinje. Zaklada „Kajo Dadić“ osnovana je 2005. godine. Dugogodišnji je partner Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Zaklada „Kajo Dadić“ kroz natječaj Naš doprinos zajednici pomaže građanskim inicijativama kroz projekte udruga, vrtića, škola, mjesnih odbora i sl., čiji je cilj podizanje razine kvalitete življenja u toj zajednici kroz poticanje aktivnog građanstva i korištenje lokalnih potencijala. Zakladna svrha je promocija i razvoj filantropije. U Općini Brinje Zaklada je, uz financijsko sudjelovanje Općine Brinje, financirala dvije građanske akcije:
-Obnovu seoskog bunara u Brinjskoj Kamenici – cilj ove akcije je bio kroz volontiranje lokalnog stanovništva obnoviti seoski bunar za potrebe lokalne zajednice budući da se radi o području gdje nema gradskog vodovoda.
-Obnovu dječjeg igrališta u Dječjem vrtiću Tratinčica - cilj ove akcije je bio postavljanje anti stres podloge kako bi se smanjile ozljede mališana pri igri. U financiranju ove akcije sudjelovala je i Ličko-senjska županija.

Javna priznanja u obliku Povelje nagrađenima su uručili načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić i predsjednik Općinskog vijeća Davor Vičić, dok se u ime nagrađenih prigodnim riječima zahvalila upraviteljica Zaklade Kajo Dadić Rada Mužinić.
A.M.