PREDSTAVLJANJE DOSADAŠNJIH RADOVA NA BRINJSKOM STAROM GRADU SOKOLCU

  • PREDSTAVLJANJE DOSADAŠNJIH RADOVA NA BRINJSKOM STAROM GRADU SOKOLCU

Hrvatski restauratorski zavod i Općina Brinje imaju čast pozvati Vas na predstavljanje rezultata dosadašnjih radova na brinjskom Starom gradu koje će se održati u ponedjeljak, 21. listopada u 13 sati u općinskoj vijećnici u Brinju. Prigodna predavanja održat će Ana Škevin Mikulandra (nepokretna baština) te Andrej Janeš (arheološka baština).

Stari grad u Brinju, poznat i kao Sokolac, jedan je od važnijih sačuvanih plemićkih gradova u Hrvatskoj, sjedište krčkih knezova. I prema povijesnim događajima i prema reprezentativnoj gradnji, vrijedno je kulturno dobro, ujedno stoljećima političko, gospodarsko i kulturno središte prostora današnje Like.

Obnova brinjskog Sokolca i kapele Svetog Trojstva kontinuirano traje od šezdesetih godina prošloga stoljeća. Uz arheološka i konzervatorsko-restauratorska istraživanja i izradu dokumentacije, sredstvima Ministarstva kulture RH i u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Gospiću i Općinom Brinje, izvode se zahtjevni građevinski i restauratorski radovi, koje je od 1984. godine vodio

Restauratorski zavod Hrvatske (poslije Hrvatski restauratorski zavod).

Godine 2009. dovršena je rekonstrukcija kapele i u njoj je otvorena trajna izložba, a u 2019. godini dovršeni su radovi konstruktivne sanacije frankopanske kule te konzervatorsko-restauratorski radovi na pokretnom inventaru kapele Svetog Trojstva.

Budućim radovima, temeljem valorizacije rezultata svih provedenih istraživanja, prezentirat će se i ostali dijelovi Staroga grada u Brinju, što će pridonijeti očuvanju i prepoznatljivosti toga vrijednog nepokretnog kulturnog dobra.